Oct 20, 2010

Grădina E Plină

Wednesday, October 20, 2010 Posted by The Mood Reader 7 comments
Când pescuiesc informații pe internet, frunzărind site-uri, bloguri, mi se mai întâmplă să dau peste idei ce scot la iveală războinicul din mine, în special când dau peste ceva ce-mi pare că duhnește a nedreptate. S-ar putea să fie chiar nimicuri, însă e de ajuns o scânteie ca să se-aprindă focul. În trecut, reacționam prompt, mai ales când era vorba de articole de blog. Îmi lansam părerea printr-un comentariu acid, însă niciodată vulgar, pentru că o idee se combate prin argumente, nu prin înjurături (pe care le țin pentru mine). Oricum, asta se întâmpla rar, însă, în afară de o descărcare de moment, nu-mi aducea nici un beneficiu, pentru că argumentele mele nu aveau să-i schimbe felul de a gândi persoanei care-mi stârnise indignarea. Așa că mi-am pus problema dacă merită să mă mai bag în anumite polemici sau nu.

Ideile respective nu mă agasau doar pentru că erau diferite de ale mele, în nici un caz nu e vorba despre asta. Ci era vorba de felul în care erau expuse. De cele mai multe ori vulgar și cu pretenția că ar fi adevăruri, nu niște simple păreri. Asta declanșa dorința de a riposta. Dar cu timpul am început să cred că nu are rost să-mi pun mintea cu astfel de oameni. La modul superficial, aș spune că cei de care vorbesc sunt slab dotați intelectual, ori sunt inteligenți, dar niște grobieni. Dar până la urmă nu știu ce se ascunde în spatele monitorului și nu pot atribui o etichetă doar în urma unor afirmații (deși am tentința de a face asta). Așa că mi-am zis că ar trebui să ”să walk away” când dau peste situații de genul. Oricum părerea mea ar fi total înghitățită de cele cele 90% din comentarii care sancționează părerea autorului ca fiind literă de lege.

Și frunzărirea de săptămâna asta s-a lăsat cu niște bombăneli. M-au mâncat vârfurile degetelor, dar am reușit să mă abțin și să nu comentez.

Primul articol, se lega de meseria de dascăl. Nu că aș fi eu apărătoare drepturilor dascălilor, dar argumentele aduse în articol era pur și simplu jenibile și, după stilul autorului (pe care m-am obișnuit să-l ignor), lansate doar de dragul spectacolului. El se crede amuzant și nu stă lumea la coadă să-l contrazică. Încerca el să demostreze că e o muncă ce implică efort minim, oricine o poate face, etc., bineînțeles în felul lui foarte vulgar de-a scrie. Comentariile, însă, au fost cele ce au pus capacul. Ele îmi dau impresia, de multe ori, că țara asta e locuită în proporție covărșitoare de oligofreni ignoranți. Săreau toți sa-l aprobe ca și când ar fi fost altceva decât încă un articol de circ. Trist.

Apoi am citit un ”articol”, în care autorul ne împărtășea unul dintre ”adevărurile” universale, care cică a fost demonstrat și răsdemonstrat. Cuvântul care mi-a gâdilat pupilele a fost ”orice”. ”Orice femeie îți ajunge în așternuturi dacă ai mașină”. Say what?! Bonus o fotografie în care prezenta femeia ca fiind o simplă bucată de carne. Și apoi deliciul comentariilor. Atâte de "dulci" încât faci carii instant.

N-am să încep să înșir motivele pentru care ideile celor doi sunt aberații. Oricine cultivă logica clădită pe argumente pertinente reușește să le găsească și singur. Dilema mea e în legătură cu atitudinea pe care ar trebui s-o adopt în astfel de situații. Mare e grădina Internetului și enorm de multe idei atârnă de ramuri. Cel mai simplu ar fi să restrâng aria de navigare, dar și fără să vreau ajung pe terenuri mlăștinoase. Iar când ajung acolo ce ar trebui să fac? Să înving curiozitatea și să plec fără a citi? Dacă citesc, să aleg să mă detașez de atitudinea autorului și susținătorilor săi care, de cele mai multe ori, promovează vulgaritate, violență, discriminare, ignoranță?

7 comments:

Zâna said...

apai doar nu te astepti sa nu dai pe oriunde si de oameni de genul asta?eu zic sa nu te agiti, nici macar nu merita osteneala!

Anonymous said...

Te inteleg perfect, sa stii. Din nefericire, si eu resimt aceeasi revolta, mai ales cand dau peste articole dintr-astea, extrem de misogine, care transforma absolut toate femeile in intruchipari ale materialismului sau lacomiei. Ma enerveaza, de asemenea, pe langa prejudecata ca femeia ar "umbla dupa barbati dupa interes", si ca, printr-o afirmatie de genul asta, se generalizeaza groaznic! Nu zic ca nu exista X sau Y care sa fi demonstrat ca au, intr-adevar, o precadere pentru valorile banesti - dar exista si celelalte litere ale alfabetului, inaintea lor, litere care s-ar putea sa fie intru totul nevinovate!
Din nefericire, asta cu misoginia e exemplul cel mai frecvent de nedreptate!!!

Anonymous said...

Ah, si ce vroiam sa mai zic e ca asta nu demonstreaza decat o frustrare profunda si acuta, extrem de dureroasa, cu privire la conditia financiara a barbatului care elaboreaza teoria "femeii dupa interes". In alte cuvinte, fie e sarac, ceea ce, bineinteles, nu e de invinovatit, pentru ca se poate intampla oricaruia dintre noi, ori a fost parasit pentru cineva cu mai multa stare decat el - desi, s-ar putea foarte bine sa nu fi fost materialismul criteriul dupa care a fost ales cel mai bun, celalalt barbat.
Nu stiu daca m-am exprimat prea coerent, dar cand vad chestii dintr-astea simt ca mi se ridica tensiunea, si nu mai pot elabora nici macar o fraza decenta.

The Mood Reader said...

@C: Am inteles perfect ce ai scris si sunt total de-acord cu tine.

Mari said...

totally offtopic
Ce frumos e aici la tine, imi place cum ai redecorat :D:*

The Mood Reader said...

@Mari: thank you, dear! :*

polli said...

nice real! i love that you state that your a professional daydreamer lol :)
x